ТОП 10 НЕЩА, КОИТО ДА ПРАВИМ НА ХАЛКИДИКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

текст Димана Трънкова

Много повече от море

Halkidiki-AMMOYLIANI ISLAND-East-Coast copy.jpg

Щом сте тръгнали за Халкидики, ясно е, че основната ви цел е да се установите възможно най-близо до морето и да прекарвате основната част от времето на плажа. Предлагаме ви 10 занимания, които ще превърнат лятната ваканция в извор на разнообразни преживявания, за които да си спомняте с приятна мъка дълго, след като сте се прибрали в градския си апартамент. Научете повече на официалния сайт на местната туристическа организация.

1. Плувайте в кристално чиста вода

Бяло море е толкова близко до определението "идеални условия за плуване", колкото е възможно. Приятно солената вода превръща движението в удоволствие и ви носи леко на повърхността си. През по-голямата част от времето е спокойна. Редките вълни са резултат повече от минаващи наблизо лодки или далечни кораби, отколкото от вълнение или лошо време. Просторите пред вас са безкрайни, осеяни с близки и далечни късчета земя, и примамват да плувате, да плувате, да плувате. Блаженство!

Кристално чистата вода на Халкидики всъщност е официално документиран факт. През 2021 г. полуостровът е абсолютен шампион в Гърция по брой плажове, марини и възможности за еко яхтен туризъм с международен сертификат за чистота Син флаг - 96. 

2. Наслаждавайте се на морски деликатеси

Seafood Halkidiki

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Едно от най-хубавите неща на ваканцията в Халкидики е възможността да ядем прясно уловена риба и морски дарове всеки ден без да се притесняваме за качеството. Където и да седнем - в малка крайбрежна таверна или в елегантен ресторант - сме сигурни, че храната е прясно доставена от местните рибари и приготвена в най-добрите традиции на гръцката кухня. Ципура на грил, миди с ориз, паниран калмар, печен октопод - това е само част от изобилието на Бяло море, което получаваме в чиниите си. Когато сме на Халкидики, забравяме за диетите. Животът е прекалено кратък, за да не се яде октопод.

3. Останете активни

И все пак - да не прекаляваме. Активната почивка ни помага да изгорим с част от излишните калории, да преживеем нещо ново, да поддържаме форма и да накараме тялото ни да отдели ендорфини в резултат от физическото усилие.

гмуркане на халкидики

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Ако не ви се откъсва от морето се запишете на уроци по гмуркане. Надлежно екипирани и в компанията на опитен инструктор ще откриете подводния свят на Халкидики - риби, потънали кораби, скрити пещери и заливчета. Каякът алтернативен начин да изследвате околностите на плажа, който сте избрали за почивката си - и да се раздвижите.

Планинският пейзаж на Халкидики ни дава още повече. Поемете пеша или на колело по маркираните пешеходни маршрути и ще откриете неподозирани гледки - причудливи скали, гъсти гори, силуетите на близки и далечни планини, стари каменни къщи.

планински маршрути в халкидики

фотография: www.visit-halkidiki.gr

4. Тотална релаксация на усамотен плаж

Ако и вие сте от хората, които през последната година се чувстват по-удобно, когато са по-далеч от тълпите, на Халкидики със сигурност ще откриете мечтания плаж, който е само за вас. Полуостровът е осеян с тях - по бреговата ивица ще откриете над 1000 плажа. Само гледайте внимателно, когато шофирате край брега, или попитайте в хотела или къщата за гости, където сте отседнали. 

вурвуру, халкидики

фотография: Антони Георгиев

5. Изследвайте останките на антични градове

През Античността Халкидики е бил дом на процъфтяващи градове. Днес много от тях са живописни развалини, които заслужават да бъдат посетени.

Античният Олинт

Античният Олинт е далеч от морския бряг - внимателно планирана мрежа от прави улици и жилища, украсени с едни от най-ранните подови мозайки в историята. 

античният олинт

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Античната Стагира

Античната Стагира покорява с местоположението си на висок полуостров в синьото море. Развалините ѝ не само са живописни - тук през 384 г.пр.Хр. се родил Аристотел, един от най-прочутите философи на всички времена.

античната стагира

фотография: www.visit-halkidiki.gr

6. Отплавайте към залеза

Залезите на Халкидики преобразяват целия пейзаж. Небето и морето менят цветовете си от течно злато към пурпур, осеян с теменужените силуети на далечни планини и острови. Дневната жега се стапя в сладостна топлина, цигулките на щурците заменят писъците на цикадите, ароматът на напечените от слънцето пинии омеква. 

катамаран халкидики екскурзия

фотография: www.visit-halkidiki.gr

Цялата природа сякаш си отдъхва - а с нея и душата ви.

Какво по-подходящо време да наемете яхта или лодка и да поемете към залеза?

7. Потопете се в атмосферата на Света гора

Халкидики не само помага да раздвижим тялото - но и да възвисим душата. На най-източния "ръкав" на полуострова - Атон - вече 10 века процъфтява монашеска република, която обединява 20 манастира. Тя живее по собствени правила, които са се изменили малко или никак от Средновековието насам - като забраната за всякакви същества от женски пол, с изключение на котки, и придържането към византийския начин за измерване на времето. Онези, които решат да посетят Атон, ще се потопят в изключителен пейзаж от манастири-крепости, скрили изящно изписани църкви, атмосфера на автентична духовност и строги правила на поведение - всичко това сред божествен пейзаж. Неслучайно Атон е известен като Градината на Богородица.

манастирът зограф

Зографският манастир. Фотография: Антони Георгиев

За българските поклонници - защото на Атон сте поклонници, а не туристи - републиката е привлекателна и с това, че в нея се намира Зографският манастир. Създаден през 919 г., той е нашият национален манастир и съхранява стотици произведения на изкуството, писмени паметници и документи, свързани с българската история - включително черновата на "История славянобългарска".

Жените и онези, които искат да разгледат впечатляващите манастири и дивата красота на Атон без да прекъсват ваканцията си, разполагат с алтернатива - редовните корабни круизове край полуострова.

8. Тихи традиционни селца

Халкидики е толкова популярен сред туристите и крайбрежните му селища и курорти са така оживени, че лесно можете да пропуснете факта, че на него има и други селца. Слабо променени от изминалото време, с калдъръмени улици-лабиринти край които се издигат стари каменни къщи, те предлагат глътка разнообразие и тишина сред лятното оживление.

Афитос, на Касандра, не е точно тихо, защото е популярно място за летуване, но старите му каменни къщи с цветно боядисани стени са очарователни и живописни - и ви позволяват да се наслаждавате на старинния им дух без да се отдалечавате прекалено от морето.

Партенонас, на Ситония, е разположено високо в планината и ви връща назад в миналото, когато животът - не само на Халкидики - е бил по-простичък. Историческото село предлага чудесни места за настаняване и таверни. Можете да го посетите за кратка екскурзия или да останете за ден-два, като запълвате времето с пешеходни преходи из околностите му. 

партенонас, ситония

Изглед от Партенонас. Фотография: www.visit-halkidiki.gr

Старото Никити е едно от най-симпатичните скрити съкровища на Халкидики. Разположено до оживеното крайбрежно Никити, то е истинско удоволствие със старите си каменни къщи.

старото никити, халкидики

Старото Никити. Фотография: www.visit-halkidiki.gr

9. Настаняване по ваш вкус

Как си представяте идеалното място, на което ще прекарате лятната си ваканция? Къща за гости с приятен сенчест двор и възможността да си говорите с домакините? Голям хотел, където децата да играят на воля? Апартхотел, който ви дава удобствата на добре обзаведеното жилище, където дневният ритъм се определя изцяло от вас? Луксозен хотел, където всеки детайл е създаден за вашето удобство, удоволствие и отмора? Къмпинг, където сте близо до морето, плажа и пиниите? 

Каквито и да са вкусовете и бюджета ви, ще го намерите на Халкидики.

къмпинг, халкидики

фотография: Антони Георгиев

10. Пазарувайте, пазарувайте, пазарувайте

Едва ли има човек, който се връща от почивка в Гърция без зехтин, маслини, мед, сушен риган и други продукти и храни от местни производители. Най-добрият начин да се сдобиете с всичко това са оживените пазари на открито, които всеки ден от седмицата са на различно място в Халкидики. Преживяването е забележително. Продавачите хвалят стоката си с викове, охотно ви дават да опитате от маслините, сиренето, меда, правят ви отстъпки от цената и искрено се радват, че пазарувате от тях. Как да не си тръгне човек оттук с пълни торби и блеснал поглед?

visit halkidiki

 

  • COMMENTING RULES

    Commenting on www.vagabond.bg

    Vagabond Media Ltd requires you to submit a valid email to comment on www.vagabond.bg to secure that you are not a bot or a spammer. Learn more on how the company manages your personal information on our Privacy Policy. By filling the comment form you declare that you will not use www.vagabond.bg for the purpose of violating the laws of the Republic of Bulgaria. When commenting on www.vagabond.bg please observe some simple rules. You must avoid sexually explicit language and racist, vulgar, religiously intolerant or obscene comments aiming to insult Vagabond Media Ltd, other companies, countries, nationalities, confessions or authors of postings and/or other comments. Do not post spam. Write in English. Unsolicited commercial messages, obscene postings and personal attacks will be removed without notice. The comments will be moderated and may take some time to appear on www.vagabond.bg.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Discover More

VAGABOND'S INTERNATIONAL WALK OF FAME
You went to LA, okay. You think you've seen it all – and walked over it: the pinkish stars on the pavement of Hollywood Boulevard with names of actors, musicians and celebrities, many of whom long forgotten, but immortalised in the Hollywood Walk of Fame.

#VISITGREECE
Ако сте от хората, които лягат и стават с Instagram, Гърция е мястото, където да изкарате ваканцията си през 2021 г.

ОТКРИЙТЕ МИСТИЧНА ГЪРЦИЯ
Гърция е земя не само на приятни плажове, синьо море, спираща дъха природа, богата история и дружелюбни, обичащи живота хора. Гърция е и земя, където понякога усещате присъствието на нещо неземно, свръхестествено, дори божествено.

ДЕСЕТ ГРЪЦКИ ОСТРОВА
Може да са 1200. Може да са и 6000. Точният брой на островите в Гърция може да варира според това как броите и както смятате за остров.

НАЙ-ДОБРОТО ОТ ХАЛКИДИКИ
Защо почивате на Халкидики? Всеки има своя отговор. Но когато обобщим, откриваме, че можем да подредим най-доброто от Халкидики в пет категории.

5 MUST-VISIT PLACES IN ISRAEL
It is impossible to cover all the wonders that you will discover once you set foot in Israel, but here are five of the most astonishing ones.

DISCOVERING OUZO
The pines cast a dappled shade on our table and the cool sea is lapping at our feet, the rumble of pebbles drowned by the ecstatic chirping of the cicadas.

ТОП 10 ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВКУСА НА ГЪРЦИЯ
За нас е станало всекидневие да използваме гръцки зехтин у дома или да си поръчваме панирани калмари в ресторанта, но истината е, че гръцката кухня е несравнимо по-вкусна, когато сме в Гърция.

ТОП 10 СКРИТИ СЪКРОВИЩА НА ГЪРЦИЯ
Всеки интелигентен човек е способен да изброи поне пет места и забележителности в Гърция със световна слава (особено, ако следва популярните инфлуенсъри в социалните мрежи). Но страната предлага много повече от Акропола, Санторини, Корфу, Делфи и Миконос.
10 ГРЪЦКИ ОСТРОВА, КОИТО ДА ПОСЕТИМ ПРЕЗ 2020
Гърция нямаше да бъде Гърция, ако ги нямаше островите. Разпилени сред сините води на Егейско, Средиземно и Йонийско море, те са мозайка от различни истории, култури, пейзажи и кулинарни традиции, които са се преплитали на тях през вековете.

GREECE: WHERE TRAINS GO TO DIE
We have written extensively, with justification, about the many charms of Thessaloniki. A short drive from Bulgaria, the second largest city in Greece abounds with pleasures for both body and the soul.