ТОП 10 ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВКУСА НА ГЪРЦИЯ

ТОП 10 ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВКУСА НА ГЪРЦИЯ

Thu, 08/27/2020 - 15:18

Октопод, пайдакя и чаша рецина

table with a view_i523856186_560.jpg
Гърция: оптималното съчетание на разкошен пейзаж и великолепна храна

За нас е станало всекидневие да използваме гръцки зехтин у дома или да си поръчваме панирани калмари в ресторанта, но истината е, че гръцката кухня е несравнимо по-вкусна, когато сме в Гърция. Може би е нещо във въздуха, в атмосферата или в начина на приготвянето, но такива са фактите - дори маслините каламата са по-апетитни, когато ги ядем в някоя таверна на Бяло море. Тук ви предлагаме субективен и далеч неизчерпателен списък на храните и напитките, които правят ваканцията в Гърция още по-хубава.

1. Салата хориатики

На теория основната разлика между салатата хориатики и шопската салата е в това, че в първата има зехтин и риган, и сиренето е на плочка или кубчета вместо настъргано.

Greek Salad

И все пак, когато сме седнали в традиционен гръцки ресторант в Солун, Тасос или произволна друга точка на Гърция, а пред нас стои салата хориатики, щедро полята със зехтин, не може да не отдадем дължимото на великолепното съчетание от пресни зеленчуци, вкусно сирене и ароматен риган.

2. Местни видове сирене

Гърция е световноизвестна със своята фета, но това не е единственото местно сирене, което можете да опитате тук.

cheese, tomato

В Гърция се прави сирене като твърдите кефалотири и кефалогравиера, прясното мизитра и пушеното мецовоне, а рецептите, в които сиренето играе главна роля, са апетитни и привлекателни. В менютата на ресторантите откриваме грилованото сирене халуми и сирене фета саганаки (панирано с брашно). Нашият личен фаворит е сиренето буюрди - фета, запечена в гювече с чушки и домати. Яде се, докато е гореща.

Cheese Greece

Разнообразието от гръцки видове сирене на местните пазари е зашеметяващо

3. Възможностите на нахута и фасула

Добра новина за веганите и вегетарианците - гръцката кухня изобилства от рецепти, базирани изцяло на растителни продукти.

Chickpea

Бобовите растения, например, са в основата на две емблематични рецепти. Фава е разядка от сварен цял или пасиран нахут, допълнена с лук и много зехтин. Не пропускайте и фасула гигантес - огромни бобови зърна, запечени на гювече. 

4. Октопод на грил

Когато се разхождате из произволно гръцко пристанище неизменно ще се натъкнете на гледката на отрязани пипала на октопод, които се сушат на слънцето.

Octopus Greece

Месото на октопода е специфично. За да запази фината си крехкост веднага след улова то трябва да бъде ударено сто пъти в скала, а след това да се остави да съхне. Гръцките рецепти за октопод са може би десетки, но нашият личен фаворит са пипалата, изпечени на грил. Крехки, сочни, с деликатно накъдрени от горещината краища, те са задължителна част от всеки обяд край морето.

Grilled octopus

5. Супа пацас

Почитателите на шкембе чорбата заслужава да опитат гръцката ѝ разновидност - пацас. Пацас се приготвя от агнешко, овче или свинско шкембе плюс месо от краката и понякога - дреболии. Другите детайли в рецептата варират според региона, но една от най-често срещаните добавки е авголемоно (застройка от разбито яйце и лимонов сок). Подобно на нас и гърците смятат, че чиния пацас изядена рано сутринта гарантирано лекува и най-зловещия махмурлук. 

6. Агнешки флейки

В българските ресторанти агнешкото е екзотика. В гръцките е тъкмо обратното. Всяка уважаваща себе си гръцка таверна, била тя по крайбрежието или във вътрешността, предлага изключително компетентно приготвени агнешки флейки (пайдакя) - добре изпечени, умерено мазни и съблазнително ароматни. Съчетайте с порция домашно изпържени картофи с много риган и, разбира се, със салата хориатики.

7. Риба

Гръцкото море изобилства от риба и местните рибни ресторанти (псаротаверна) ви предлагат цялото му изобилие. Какво да поръчате? Дребните риби като гаврос (аншоа) и сардели са най-вкусни мариновани като мезе за узо или изпържени.

Fried fish, Greece

Любимите на всички българи лаврак и ципура са най-вкусни изпечени на грил с много лимонов сок. По-слабоизвестните у нас саргос (бял пагел), сфирида (бял мероу) и синагрида (зубан) също са най-добри, когато са изпечени на грил. Риби като кефал и колиос обикновено се приготвят на фурна със зеленчуци, а тонът и рибата меч се предлагат обичайно под формата на добре изпечен стейк.

ouzo meze

Ако търсите нещо по-екзотично, поръчайте пържен скат или фагри - рядка и сравнително скъпа риба, която е най-хубава печена на грил с лимон. 

8. Кацики

На остров Самотраки ще откриете специалитет, който изглежда на пръв поглед по-подходящ за планините - козле (кацики), изпечено на чеверме. Присъствието му всъщност не е толкова изненадващо - по-голямата част от острова е заета от висока планина. Ароматно, крехко и прясно, пълнено с ориз с дреболии, печеното козле е едно от нещата, които правят ваканцията в Самотраки толкова запомняща се.

9. Баклава

Традиционните гръцки десерти са сякаш безброй. Толкова са и възможностите да ги опитаме - от симпатичната традиция на таверните да предлагат безплатен десерт в края на обяда или вечерята до разкошните сладкарници с десетки видове сладкиши.

Baklava

Класическата гръцка баклава е заслужено звездата на гръцките десерти. Приготвя се от многолистно тесто с истински мед и ядки, и е почти невъзможно да бъде имитирана в домашни условия - освен ако не е приготвена от сръчна гръцка домакиня. За нас остава да си я поръчаме в сладкарницата и да ѝ се насладим с чаша силно гръцко кафе на джезве (елинико).

Greek coffee

10. Вино

Узото е заслужено популярно, но не оставяйте анасоновият му аромат да отвлече вниманието ви от великолепните вина, които се правят в Гърция.

greece wine

През последните години страната се утвърди на международния пазар със забележителните си бели вина като асиртико от Санторини и мосхофилеро от Пелопонес, и с червени сортове като критското коцифали и характерното за Пелопонес и Йонийските острови мавродафне. И докато гръцките винари създават изключителни вина от местни и вносни сортове, във всекидневието разполагаме с чудесна и непретенциозна алтернатива - рецината. Виното с добавена пиниева смола има поне 2000 години история. Днес се произвежда в цяла Гърция, а достъпната му цена го прави спътник на почти всяко сядане на маса. 

greece logo

 

Greece

Commenting on www.vagabond.bg

Vagabond Media Ltd requires you to submit a valid email to comment on www.vagabond.bg to secure that you are not a bot or a spammer. Learn more on how the company manages your personal information on our Privacy Policy. By filling the comment form you declare that you will not use www.vagabond.bg for the purpose of violating the laws of the Republic of Bulgaria. When commenting on www.vagabond.bg please observe some simple rules. You must avoid sexually explicit language and racist, vulgar, religiously intolerant or obscene comments aiming to insult Vagabond Media Ltd, other companies, countries, nationalities, confessions or authors of postings and/or other comments. Do not post spam. Write in English. Unsolicited commercial messages, obscene postings and personal attacks will be removed without notice. The comments will be moderated and may take some time to appear on www.vagabond.bg.

0 comments

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Discover More

John Lennon's Wall in Prague
VAGABOND'S INTERNATIONAL WALK OF FAME
You went to LA, okay. You think you've seen it all – and walked over it: the pinkish stars on the pavement of Hollywood Boulevard with names of actors, musicians and celebrities, many of whom long forgotten, but immortalised in the Hollywood Walk of Fame.

Залезът на Санторини
#VISITGREECE
Ако сте от хората, които лягат и стават с Instagram, Гърци

athos monastery
ОТКРИЙТЕ МИСТИЧНА ГЪРЦИЯ
Гърция е земя не само на приятни плажове,

Santorini sea
ДЕСЕТ ГРЪЦКИ ОСТРОВА
Може да са 1200. Може да са и 6000. Точният брой на островите в Гърция може да варира според това как броите и както смятате за остров.

Sarti Beach, Halkidiki
НАЙ-ДОБРОТО ОТ ХАЛКИДИКИ
Защо почивате на Халкидики? Всеки има своя отговор. Но когато обобщим, откриваме, че можем да подредим най-доброто от Халкидики в пет категории.

Halkidiki-AMMOYLIANI ISLAND-East-Coast copy.jpg
ТОП 10 НЕЩА, КОИТО ДА ПРАВИМ НА ХАЛКИДИКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО
Щом сте тръгнали за Халкидики, ясно е, че основната ви цел е да се установите възможно най-близо до морето и да прекарвате основната част от времето на плажа.

tel aviv.jpg
5 MUST-VISIT PLACES IN ISRAEL
It is impossible to cover all the wonders that you will discover once you set foot in Israel, but here are five of the most astonishing ones.

Barbayanni is one of the best known brands of Lesvos ouzo
DISCOVERING OUZO
The pines cast a dappled shade on our table and the cool sea is lapping at our feet, the rumble of pebbles drowned by the ecstatic chirping of the cicadas.

ТОП 10 СКРИТИ СЪКРОВИЩА НА ГЪРЦИЯ
Всеки интелигентен човек е способен да изброи поне пет места и забележителности в Гърция със световна слава (особено, ако следва популярните инфлуенсъри в социалните мрежи). Но страната предлага много повече от Акропола, Санторини, Корфу, Делфи и Миконос.
open.jpg
10 ГРЪЦКИ ОСТРОВА, КОИТО ДА ПОСЕТИМ ПРЕЗ 2020
Гърция нямаше да бъде Гърция, ако ги нямаше островите. Разпилени сред сините води на Егейско, Средиземно и Йонийско море, те са мозайка от различни истории, култури, пейзажи и кулинарни традиции, които са се преплитали на тях през вековете.

thessaloniki train cemetery 2_0.jpg
GREECE: WHERE TRAINS GO TO DIE
We have written extensively, with justification, about the many charms of Thessaloniki. A short drive from Bulgaria, the second largest city in Greece abounds with pleasures for both body and the soul.