ТОП 10 ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВКУСА НА ГЪРЦИЯ
Октопод, пайдакя и чаша рецина
За нас е станало всекидневие да използваме гръцки зехтин у дома или да си поръчваме панирани калмари в ресторанта, но истината е, че гръцката кухня е несравнимо по-вкусна, когато сме в Гърция. Може би е нещо във въздуха, в атмосферата или в начина на приготвянето, но такива са фактите - дори маслините каламата са по-апетитни, когато ги ядем в някоя таверна на Бяло море. Тук ви предлагаме субективен и далеч неизчерпателен списък на храните и напитките, които правят ваканцията в Гърция още по-хубава.
1. Салата хориатики
На теория основната разлика между салатата хориатики и шопската салата е в това, че в първата има зехтин и риган, и сиренето е на плочка или кубчета вместо настъргано.
И все пак, когато сме седнали в традиционен гръцки ресторант в Солун, Тасос или произволна друга точка на Гърция, а пред нас стои салата хориатики, щедро полята със зехтин, не може да не отдадем дължимото на великолепното съчетание от пресни зеленчуци, вкусно сирене и ароматен риган.
2. Местни видове сирене
Гърция е световноизвестна със своята фета, но това не е единственото местно сирене, което можете да опитате тук.
В Гърция се прави сирене като твърдите кефалотири и кефалогравиера, прясното мизитра и пушеното мецовоне, а рецептите, в които сиренето играе главна роля, са апетитни и привлекателни. В менютата на ресторантите откриваме грилованото сирене халуми и сирене фета саганаки (панирано с брашно). Нашият личен фаворит е сиренето буюрди - фета, запечена в гювече с чушки и домати. Яде се, докато е гореща.
Разнообразието от гръцки видове сирене на местните пазари е зашеметяващо
3. Възможностите на нахута и фасула
Добра новина за веганите и вегетарианците - гръцката кухня изобилства от рецепти, базирани изцяло на растителни продукти.
Бобовите растения, например, са в основата на две емблематични рецепти. Фава е разядка от сварен цял или пасиран нахут, допълнена с лук и много зехтин. Не пропускайте и фасула гигантес - огромни бобови зърна, запечени на гювече.
4. Октопод на грил
Когато се разхождате из произволно гръцко пристанище неизменно ще се натъкнете на гледката на отрязани пипала на октопод, които се сушат на слънцето.
Месото на октопода е специфично. За да запази фината си крехкост веднага след улова то трябва да бъде ударено сто пъти в скала, а след това да се остави да съхне. Гръцките рецепти за октопод са може би десетки, но нашият личен фаворит са пипалата, изпечени на грил. Крехки, сочни, с деликатно накъдрени от горещината краища, те са задължителна част от всеки обяд край морето.
5. Супа пацас
Почитателите на шкембе чорбата заслужава да опитат гръцката ѝ разновидност - пацас. Пацас се приготвя от агнешко, овче или свинско шкембе плюс месо от краката и понякога - дреболии. Другите детайли в рецептата варират според региона, но една от най-често срещаните добавки е авголемоно (застройка от разбито яйце и лимонов сок). Подобно на нас и гърците смятат, че чиния пацас изядена рано сутринта гарантирано лекува и най-зловещия махмурлук.
6. Агнешки флейки
В българските ресторанти агнешкото е екзотика. В гръцките е тъкмо обратното. Всяка уважаваща себе си гръцка таверна, била тя по крайбрежието или във вътрешността, предлага изключително компетентно приготвени агнешки флейки (пайдакя) - добре изпечени, умерено мазни и съблазнително ароматни. Съчетайте с порция домашно изпържени картофи с много риган и, разбира се, със салата хориатики.
7. Риба
Гръцкото море изобилства от риба и местните рибни ресторанти (псаротаверна) ви предлагат цялото му изобилие. Какво да поръчате? Дребните риби като гаврос (аншоа) и сардели са най-вкусни мариновани като мезе за узо или изпържени.
Любимите на всички българи лаврак и ципура са най-вкусни изпечени на грил с много лимонов сок. По-слабоизвестните у нас саргос (бял пагел), сфирида (бял мероу) и синагрида (зубан) също са най-добри, когато са изпечени на грил. Риби като кефал и колиос обикновено се приготвят на фурна със зеленчуци, а тонът и рибата меч се предлагат обичайно под формата на добре изпечен стейк.
Ако търсите нещо по-екзотично, поръчайте пържен скат или фагри - рядка и сравнително скъпа риба, която е най-хубава печена на грил с лимон.
8. Кацики
На остров Самотраки ще откриете специалитет, който изглежда на пръв поглед по-подходящ за планините - козле (кацики), изпечено на чеверме. Присъствието му всъщност не е толкова изненадващо - по-голямата част от острова е заета от висока планина. Ароматно, крехко и прясно, пълнено с ориз с дреболии, печеното козле е едно от нещата, които правят ваканцията в Самотраки толкова запомняща се.
9. Баклава
Традиционните гръцки десерти са сякаш безброй. Толкова са и възможностите да ги опитаме - от симпатичната традиция на таверните да предлагат безплатен десерт в края на обяда или вечерята до разкошните сладкарници с десетки видове сладкиши.
Класическата гръцка баклава е заслужено звездата на гръцките десерти. Приготвя се от многолистно тесто с истински мед и ядки, и е почти невъзможно да бъде имитирана в домашни условия - освен ако не е приготвена от сръчна гръцка домакиня. За нас остава да си я поръчаме в сладкарницата и да ѝ се насладим с чаша силно гръцко кафе на джезве (елинико).
10. Вино
Узото е заслужено популярно, но не оставяйте анасоновият му аромат да отвлече вниманието ви от великолепните вина, които се правят в Гърция.
През последните години страната се утвърди на международния пазар със забележителните си бели вина като асиртико от Санторини и мосхофилеро от Пелопонес, и с червени сортове като критското коцифали и характерното за Пелопонес и Йонийските острови мавродафне. И докато гръцките винари създават изключителни вина от местни и вносни сортове, във всекидневието разполагаме с чудесна и непретенциозна алтернатива - рецината. Виното с добавена пиниева смола има поне 2000 години история. Днес се произвежда в цяла Гърция, а достъпната му цена го прави спътник на почти всяко сядане на маса.
Commenting on www.vagabond.bg
Vagabond Media Ltd requires you to submit a valid email to comment on www.vagabond.bg to secure that you are not a bot or a spammer. Learn more on how the company manages your personal information on our Privacy Policy. By filling the comment form you declare that you will not use www.vagabond.bg for the purpose of violating the laws of the Republic of Bulgaria. When commenting on www.vagabond.bg please observe some simple rules. You must avoid sexually explicit language and racist, vulgar, religiously intolerant or obscene comments aiming to insult Vagabond Media Ltd, other companies, countries, nationalities, confessions or authors of postings and/or other comments. Do not post spam. Write in English. Unsolicited commercial messages, obscene postings and personal attacks will be removed without notice. The comments will be moderated and may take some time to appear on www.vagabond.bg.